
Bijdrage bij Begroting voor 2024
"De herfst en de lente zijn mijn favoriete seizoenen van het jaar. Toen ik in Brazilië woonde, miste ik, naast de Hema, het wisselen van de seizoenen het meest. De lente laat zien dat er na een periode van donkerte weer licht en leven ontstaat. De herfst leidt ons juist weer naar het donker toe, maar niet voordat ze ons een prachtig kleurspektakel heeft laten zien! Hoeveel kleuren kunnen bomen hebben? In de herfst zie je dat! Van groen en bruin, naar geel, rood en oranje. De veelkleurigheid straalt je tegemoet."
Vervolg bijdrage Sanneke bij de Algemene Beschouwingen voor 2024:
Op zaterdag 7 oktober was ik op de ‘Markt vol Initiatieven’. Het was het winnende idee in de wijk Overstegen & Noord bij het project ‘Het Eerste Avondmaal’ dat voortkwam uit The Passion. Op deze markt presenteerden organisaties, wijkinitiatieven, kleine stichtingen en buurtbewoners zich aan elkaar. Het was een groot succes! De dansgroep bestond uit jonge meiden die vol energie een show gaven en er waren vele initiatieven aanwezig die de onderlinge ontmoeting stimuleren en faciliteren: de Buurtkamer Overstegen, boerderij De Groene Knoop, Van Harte Doetinchem, maar ook individuele bewoners met initiatieven om eenzaamheid bij ouderen tegen te gaan bijvoorbeeld. Het liet zien hoeveel er in Overstegen & Noord gebeurt en hoeveel mensen zich inzetten om dit stadsdeel nog mooier te maken. De veelkleurigheid straalde je tegemoet.
De wereld waarin we leven kan soms een eindeloze winter lijken, waarin het donker is en de ellende overheerst. Ook in ons land voelen vele mensen zich overweldigd, somber en eenzaam. De ChristenUnie-SGP heeft door de jaren heen aandacht gevraagd voor het zoeken naar de verbinding tussen alle initiatieven die er in onze gemeente zijn. We hebben elkaar nodig om de uitdagingen van deze tijd het hoofd te bieden. Verbinding en samenhang is hierin cruciaal, want alleen als we het samen doen, komen we verder.
Door de tegenvallers in het Sociaal Domein moeten we met elkaar in gesprek over oplossingen voor Doetinchem. Wij geloven dat we hieruit zullen komen en gaan akkoord met de voorgestelde Begroting.
Programma Doetinchem 2036 + Aantrekkelijke, gezonde en duurzame woonomgeving
Om bij het thema Kleur te blijven: Doetinchem heeft een aantal jaren geleden kleur bekend door een visie vast te stellen voor het jaar 2036. Een jaartal ver in de toekomst, maar het geeft ons focus en houvast. Visie is iets dat we vaak missen in Den Haag. Het lijkt wel of men daar vooral bezig is met de korte termijn. Daarom waarderen wij het als ChristenUnie-SGP nog steeds dat ons college vooruitkijkt, focust op het op peil houden van onze voorzieningen en lef toont met projecten zoals de Spoorzone.
Nederland staat voor grote uitdagingen op het gebied van het huisvesten van miljoenen mensen op een heel klein stukje aarde en daarnaast natuurlijk het zorgen voor deze aarde zelf. Onderwerpen als de Omgevingswet, de Woonvisie en het Mobiliteitsplan zijn belangrijke bouwstenen voor de gemeente. Wij vinden het belangrijk dat er in al deze onderwerpen gekeken blijft worden naar de samenhang. Als je kiest voor een duurzame en gezonde leefomgeving, dan zul je dus keuzes moeten durven maken wat betreft de inrichting en kwaliteit van je wijken én wegen. Als ChristenUnie-SGP dagen we het college uit om toekomstbestendige en echte groene keuzes te maken in de Woonvisie en het Mobiliteitsplan.
Onze lokale economie is vitaal en wordt goed gepromoot. Maar we hebben veel mensen nodig voor de verduurzaming, energietransitie en klimaatadaptatie. Laten we blijven zoeken naar kansen om bedrijven een plek te geven en laten we blijven investeren in innovatie en circulariteit. De congestie op het elektriciteitsnetwerk is een groot probleem en we hopen dat hier snel oplossingen voor worden gevonden. Wij stimuleren het college om vooral te blijven focussen op flexibiliteit, creativiteit en samenwerking, de drie kernwoorden uit mijn bijdrage van vorig jaar. Een voorbeeld waaruit blijkt dat dit college dat wil doen, is het zonnepark aan de Heislagseweg: een combinatie van waterberging én zonnepanelen. Wij worden blij van koppelkansen die benut worden.
We wensen het college veel inspiratie toe als het gaat om het maken van keuzes die goed zijn voor onze lokale economie én het milieu én onze inwoners!
Programma Sociale en veerkrachtige samenleving
Ik borduur graag verder op mijn kleurenthema. Een andere uitdrukking is namelijk ‘kleur geven aan je leven’. Ik heb daar eens op gegoogled en wat kom je dan vooral tegen? Stylisten die je helpen om je huis in te richten met de juiste kleuren, coaches die je een plan aanbieden om positief in het leven te staan…
Het college noemt in de Begroting het volgende: “Het versterken van de zelfredzaamheid blijft de sleutel, waarbij de sociale basis in wijken en dorpen een belangrijke rol speelt.” Als ChristenUnie-SGP zijn wij het hiermee eens. De basis ligt in waar je opgroeit en waar je woont. En ja, zelfredzaamheid is belangrijk. Want als je weet hoe je voor jezelf moet zorgen en weet waar je aan kunt kloppen als het even niet meer gaat, dan voorkom je waarschijnlijk een hoop zorgen in de toekomst. Maar niet iedereen heeft een netwerk of weet hoe de lijntjes lopen naar hulp in een wirwar aan coaches en stylisten. Laten we dus de zelfredzaamheid niet tot de heilige graal verheffen, maar het fundament daarvan verstevigen, namelijk de sociale basis in wijken en dorpen.
Ik noemde bij de introductie al de ‘Markt vol initiatieven’. Wij denken dat het een initiatief is dat inwoners, organisaties en religieuze instellingen laagdrempelig met elkaar in contact laat komen. Ik zag op de website van de gemeente al de Initiatievenkaart, maar die is nog lang niet volledig en daarnaast vinden wij echte ontmoeting cruciaal als we het hebben over de sociale basis. Onze concrete vraag aan het college hierbij is: zouden zij bereid zijn om het idee van de ‘Markt vol initiatieven’ op te laten pakken door de wijkregisseurs voor elke wijk?
Ik benoemde het belang van samenwerking in het Sociaal Domein ook al bij het Beleidskader. Ook benoemden we bij de BVR al het belang van een brede vertegenwoordiging in de projectgroep Diversiteit & Inclusie, zodat het een echte afspiegeling is van de samenleving. We zien uit naar de uitwerking van beide zaken.
Het Sociaal Domein krijgt in de komende jaren te maken met stevige beheersmaatregelen. Dat doet pijn, maar wij vertrouwen erop dat het college er alles aan zal doen om op een weloverwogen manier om te gaan met de tekorten. We worden nu opnieuw gedwongen om nog beter te kijken naar het belang van preventie en samenwerking. In het kader van de landelijk opgestelde akkoorden IZA en GALA wordt dat ook nog eens verwacht. Onze zorg staat onder druk door personeelstekorten en vergrijzing en wordt onbetaalbaar en onuitvoerbaar. We zullen echt samen naar oplossingen moeten zoeken. Wat de ChristenUnie-SGP betreft blijven we insteken op een brede kijk op gezondheid. Dat gaat van: hoe richten we onze maatschappij zo in dat er minder gezondheidsproblemen ontstaan, preventie dus, tot: hoe zorgen we voor elkaar als we oud en afhankelijk zijn, ons verloren voelen of op de vlucht zijn voor oorlog en geweld? Een deel van deze vragen landt in de Woonzorgvisie die opgesteld wordt en bijvoorbeeld in ons Sport- en Cultuurbeleid. We zien uit naar de invulling daarvan.
Daarnaast zijn wij tevreden met de manier waarop het college de handen uit de mouwen steekt op het gebied van vluchtelingenhuisvesting, inburgering en begeleiding naar werk voor diverse doelgroepen (mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, statushouders en jongeren bijvoorbeeld). Het zijn uitdagende tijden en we kunnen dit als gemeente niet alleen. Het is belangrijk om hierin samen op te trekken met de regio, de provincie en het Rijk. Maar ook met de inwoners, kerken, moskeeën, organisaties en vrijwilligers die willen helpen om het leven kleur te geven!
Programma Organisatie en financiën
Toen wij hoorden van de financiële tegenvallers in het Sociaal Domein, trok de kleur uit onze gezichten weg. Wat een domper! Gelukkig hebben we een ruime reserve waarmee we de tegenvallers op kunnen vangen. Dit bewijst dat een zorgvuldige en solide begroting van belang is en we zijn blij dat ons college dit al jaren nastreeft. Wij staan dan ook achter het beleid dat uitgaat van een sluitende meerjarige begroting.
Dat de Algemene Reserve niet eindeloos aangesproken kan worden, lijkt me logisch. Daarom zijn wij het met het college eens dat we de pijn van de bezuinigingen moeten verdelen. Wij steunen de visie van het college dat het goed is om alle subsidies te herijken na een bepaalde termijn. Kritisch kijken naar onderuitputting hoort hier wat ons betreft ook bij. Ook vinden wij het belangrijk dat het college blijft lobbyen richting Den Haag. Het kan en mag niet zo zijn dat de gemeente steeds meer taken uitvoert voor minder geld. En daarnaast moet Den Haag aangesproken worden als betrouwbare overheid. Ze kunnen niet eerst iets beloven om dat vervolgens weer in te trekken, zoals het compenseren van het loondeel. Wij zijn eigenlijk wel benieuwd hoe de lobby richting Den Haag er concreet uitziet. Kan het college hier wat over uitleggen?
We zijn tevreden met de informatie die wij van de ambtenaren krijgen. Vooral de informatieve raden van het afgelopen jaar waren interactief en goed van opzet. Het blijft van belang dat we als raad goed geïnformeerd worden, maar ook dat de dienstverlening aan de inwoners op peil blijft. Net als vorig jaar is het nog steeds moeilijk om de juiste mensen te vinden voor de vacatures die er zijn. Daarom blijft het van belang om een aantrekkelijke en goede werkgever te zijn. We hebben daar een vraag over richting het college: wat doet de gemeente eraan om een aantrekkelijke werkgever te zijn en te blijven? We snappen dat hierbij ook wordt gekeken naar hoe de fysieke kantoorruimte beter ingericht kan worden en dat datagedreven werken steeds belangrijker is geworden. We hopen dat dit de gemeente efficiënter zal maken en daarmee de inwoners nog beter van dienst zal zijn.
Ik kom aan het einde van mijn bijdragen. Mijn thema was dit jaar ’Kleur’. Ik begon met de veelkleurigheid van de initiatieven van inwoners die iets voor hun wijk willen betekenen en ik sluit daar ook graag mee af. Laten we de veelkleurigheid koesteren en de aanwezige creativiteit en positiviteit gebruiken om aan het werk te blijven met en voor de mensen in onze gemeente. Met daarbij Gods zegen voor ons allemaal.
Voorzitter, dank u wel.